Echipa de campanie a lui Marcel Ciolacu nu folosește trolli „pentru că noi suntem oameni corecți”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării săptămâna trecută.
În realitate, Public Record a identificat 70 de conturi și pagini false care îl promovează și îl laudă pe candidatul PSD la prezidențiale pe Facebook.
Aproape toate au fost înființate anul acesta, iar activitatea lor principală în online este aceea de a-l susține pe Marcel Ciolacu. Unele dintre conturi au la profil poze preluate de pe internet sau realizate cu Inteligență Artificială. În paralel, paginile false, fără urmăritori sau aprecieri, pretind a fi jurnaliști, doctori, cântăreți sau medici veterinari.
DE CE E IMPORTANT: Un ministru minte în direct că PSD nu folosește trolli, în timp ce o rețea de 70 de conturi cu comportament similar îl laudă organizat pe candidatul Ciolacu pe Facebook. Este exact metoda de manipulare electorală pe care social-democrații o condamnă la adversari. Avem de-a face cu distorsionarea realității în mediul online și manipularea opiniei publice prin conturi false. |
Trollii care îl laudă pe Ciolacu
„România are un om capabil, determinat și eficient! Felicitări și să luați în continuare măsurile cele mai bune pentru români!”, scria Andrei Popescu într-un comentariu pe pagina de Facebook a lui Marcel Ciolacu. Dar Andrei Popescu nu este un simplu român care îl admiră pe șeful PSD, ci un cont fals cu poză de profil preluată de pe internet, ce apare și în alte țări.
Andrei Popescu este doar unul dintre cele 70 de conturi și pagini false identificate de Public Record care îl laudă pe Ciolacu pe Facebook.
În urmă cu două săptămâni, Suzana Popa îi scria prim-ministrului că „Împreună putem construi o economie mai puternică! Parteneriatul este cheia succesului. Susțin cu tărie!”. Suzana Popa nu există în realitate. În poza de profil este de fapt o femeie din Rusia.
Contul fals a apărut pe Facebook la mijlocul lui septembrie. Tot atunci a devenit activă și Gina Ionescu, care l-a felicitat pe Ciolacu pentru parteneriatul strâns cu mediul de afaceri, dar și Agapi Sorin, care are la profil o poză generată de inteligența artificială.
Prin comentariile pe care le lasă pe pagina lui Marcel Ciolacu și a Partidului Social Democrat, conturile false sugerează că Ciolacu e calea sigură pentru prezidențiale și îi laudă inițiativele.
Aproape toți trollii identificați de noi au început să fie activi anul acesta. Pe profilurile false există doar o poză sau două, au foarte puține like-uri și nu au comentarii de la alte conturi. O mare parte dintre ei nu publică nimic, iar cei care o fac distribuie postări cu PSD sau Marcel Ciolacu.
Un ghid publicat de Departamentul de Securitate Națională al Statelor Unite ale Americii prezintă mai multe caracteristici ale unui cont online fals. Printre acestea se numără: poze puține, informații incomplete în profil, activitate limitată, informații inconsistente, profil redactat slab, foarte puțini urmăritori sau prieteni. Conturile false identificate de Public Record au toate aceste trăsături. |
Jurnaliști și doctori, fanii lui Ciolacu
Rețeaua care îl susține pe Marcel Ciolacu nu acționează doar prin conturi, ci și prin pagini false de Facebook. Majoritatea au fost înființate în octombrie.
Diferența dintre un cont și o pagină de Facebook constă în scop și utilizare: un cont este utilizat de o persoană fizică pentru interacțiuni personale, în timp ce o pagină este creată pentru organizații sau personalități publice și permite promovarea de conținut pentru un public larg. |
Adriana Cernea, Alexandru Puiu și Flori Ionescu îl aplaudă virtual pe candidatul PSD la prezidențiale în mai multe postări de pe contul lui de Facebook. Cei trei se prezintă drept jurnaliști. În realitate, sunt pagini false cu poze realizate cu AI, cu unu sau doi urmăritori și like-uri.
Și „inginerul” Vasile Bondoc, un fan înfocat al premierului, este o persoană inventată. Poza cu bătrânul simpatic în tricou polo a fost furată de pe vice.com intitulat „Am vorbit cu bătrâni ca să aflu dacă îi excită alții la fel de bătrâni ca ei”. Conform articolului publicat în 2018, pe bătrân îl cheamă Mick și este fost dresor de cai și miner.
Pe șeful PSD îl mai laudă și doctori, medici veterinari, antreprenori sau cântăreți: „Marcel Ciolacu are o viziune clară asupra provocărilor cu care ne confruntăm”, „Consider că domnul Ciolacu are viziunea necesară pentru a duce țara înainte”.
Niciunul dintre aceștia nu este real.
În același timp, Ciolacu este promovat și de mai multe pagini care pretind să promoveze călătorii, rețete, fitness sau chiar pariuri sportive.
Pagina Campionii Pariurilor i-a comentat în urmă cu două săptămâni că este „un om respectabil cu principii corecte și puternice”.
„#caleasigură nu este altceva decât Marcel Ciolacu Președinte!”, a comentat pagina Povești din Istorie.
Trollii pot influența alegătorii
„Dezinformarea (…) este utilizată cu scopul de a distorsiona percepția electoratului sau pentru a crea un nou curent de opinie care generează confuzie privind calitatea proceselor electorale, subminând democrația și libertatea”, scrie în Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor publicat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
În același document, AEP arată că rețele de urmăritori falși reprezintă un mijloc de manipulare a opiniei și comportamentului alegătorilor. Prin urmare, o rețea de trolli care promovează un candidat anume este parte a unei acțiune organizate de dezinformare.
Totodată, AEP recomandă „evitarea și condamnarea publică a utilizării în cadrul platformelor de social media a roboților automatizați (trolli și boți), a conturilor false și a altor practici având ca scop manipularea opiniei publice”.
Încrederea ministrului Digitalizării
Săptămâna trecută ministrul PSD al digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat într-o conferință de presă că este sigur că „echipa de campanie a lui Marcel Ciolacu nu folosește astfel de tehnici pentru că noi suntem oameni corecți”. Întrebat ulterior de reporterii Digi24 ce-l face atât de sigur, Ivan a spus că îi crede pe cuvânt pe colegii lui.
Totodată, Bogdan Ivan a susținut că „au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină conţinut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidenţiale şi parlamentare” și că „au fost blocate” de Meta (Facebook).
Conturile false care îl susțin pe Marcel Ciolacu, însă, sunt încă prezente pe Facebook. Singura diferență este că acestea erau mult mai active pe pagina premierului înainte de izbucnirea scandalului trollilor.
Scandalul trollilor
Scandalul trollilor a izbucnit după ce Elena Lasconi a susținut că Mircea Geoană s-ar fi întâlnit cu Tal Hanan, un israelian care ar fi „în spatele unor operațiuni de manipulare a alegerilor în zeci de state din lume, prin intermediul fake news, a fermelor de troli și operațiuni în social media menite să decredibilizeze candidați”.
Candidatul independent la președinție, Mircea Geoană, a negat că l-ar cunoaște pe Tal Hanan.
Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că la etajul unei clădiri din București ar funcționa o fermă de trolli ce l-ar sprijini pe Geoană în campania sa, subliniind că instituțiile statului trebuie să verifice legalitatea acestei activități.
Poliția Română s-a sesizat și a deschis un dosar penal. Investighează posibile infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și comunicarea de informații false.
Până la momentul publicării articolului, Marcel Ciolacu și Bogdan Ivan nu au răspuns întrebărilor noastre.