Cel mai norocos primar din România e Claudiu Mihălceanu, edilul comunei Giarmata din Timiș. Asta dacă e să ne luăm după un detaliu din declarațiile de avere, care arată că Mihălceanu a „scos” peste 2,5 milioane de lei din jocuri de noroc.
Adică de aproape cinci ori mai mult decât indemnizația de la primărie.
Doar anul trecut, 32 de primari din România au declarat că au obținut venituri din jocuri de noroc și pariuri sportive. O parte din ei au frecventat case de pariuri și au reușit să câștige de trei sau chiar patru ori mai mult decât salariul. În doar un an, aceștia au încasat peste 1.8 milioane de lei din jocuri de noroc, conform declarațiilor de avere depuse în 2023.
DE CE E IMPORTANT: La finalul lunii aprilie a intrat în vigoare legea „păcănelelor” prin care s-au interzis sălile de jocuri cu aparate în localităţile cu o populație mai mică de 15.000 de locuitori. Scopul legii este de a limita dependenţa de jocurile de noroc. Aproape o sută de mii de persoane din România ar avea nevoie de consiliere de specialitate pentru tratarea problemelor de dependență, conform Euronews. |
Superbet, Gets Bet, Paribet și Unibet sunt doar câteva dintre casele de pariuri care i-au îmbogățit pe primarii României. Loteria Română e și ea pe listă. Majoritatea primarilor cu noroc au încasat peste 10 mii de lei. O parte dintre ei, însă, sunt adevărații norocoși.
Claudiu Mihălceanu, Comuna Giarmata
Claudiu Mihălceanu a obținut anul acesta un nou mandat de primar în comuna Giarmata din Timiș. În acest an a câștigat 730 de mii de lei din pariuri sportive, conform declarației de avere depusă cu ocazia candidaturii. Norocul e de partea lui de mai mulți ani.
„Eu am făcut 20 de ani fotbal, îmi place statistica, dintotdeauna am jucat, dacă nu eram primar nu era nimeni interesat de mine. Am ajuns să am norocul să câștig în vreo doi sau trei ani vreo două bilete mai mari și acum au ajuns sumele”, ne-a explicat Claudiu Mihălceanu în biroul din primăria Giarmata.
Totuși, în 2016, când a candidat prima dată la alegerile locale nu a declarat niciun venit din pariuri. Lucrase anterior ca inspector de taxe și impozite tot la Primăria Giarmata pe care azi o conduce.
De când are funcții publice, Mihălceanu a adunat peste 2.5 milioane de lei din pariuri. Salariul lui în ultimii șase ani a fost de patru ori mai mic, adică nici 522 mii de lei.
Mihălceanu spune că nu toată sumă a rămas în buzunarul lui, deoarece o parte din acești bani au fost cheltuiți tot pe pariuri, însă are obligația legală să treacă în declarațiile de avere suma totală câștigată, nu și suma cheltuită.
Mihălceanu ne-a mai spus și că a pariat rar în comuna lui pentru că „nu este un exemplu de urmat o chestie de genul ăsta” și vrea să fie discret. Una dintre femeile angajate la o casă de pariuri din Giarmata ne-a confirmat că acum primarul nu mai trece pe la ei, însă înainte mergea ori personal, ori le suna pe fetele de acolo să parieze în numele lui.
„Aș fi ipocrit să vă zic că nu am o dependență. Da, am momente în care pot să joc săptămânal de două, trei ori, am poate o lună, două, trei în care nu-s curios.”
Înainte să intre în vigoare legea care închide casele de pariuri cu aparate de tip slot machine din comunele mici, în Giarmata erau cinci locații unde se putea paria. Din ele, una funcționează în continuare, după cum am văzut la fața locului. Totuși, într-un răspuns oficial trimis de Primăria Giarmata ni s-a spus că toate cele cinci case de pariuri au fost închise.
Primarul care a declarat cele mai mari venituri din pariuri anul trecut crede că noua lege a „păcănelelor” este o măsură populistă, dar un prim pas bun. Totuși, el susține că „este insuficient pentru a opri fenomenul ăsta care afectează extrem, extrem de mulții copii de la vârste fragede.”
La ultimele alegeri Mihălceanu a schimbat tabăra, de la PMP la PNL, și a devenit din nou primar. A luat peste jumătate din voturile din comună.
Ion Sorin Toma, comuna Movileni
2012 a fost anul în care Ion Sorin Toma a devenit primar al comunei Movileni din județul Olt. Localitatea are puțin peste trei mii de locuitori. De când a fost ales, Toma a devenit proprietarul mai multor terenuri intravilane, agricole sau forestiere, în total peste 12 ha, majoritatea situate în comuna pe care o conduce.
Conform celei mai recente declarații de avere, salariul lui Toma în ultimul an a fost de 98 de mii de lei. A câștigat, în schimb, mai mult decât dublu din jocuri de noroc, peste 250 de mii de lei.
Declarațiile de avere mai vechi arată că Toma e un parior înfocat. De exemplu, în 2019 a pariat la cinci case de pariuri diferite.
Chiar și așa, primarul ne-a spus că, de când a intrat în vigoare legea „păcănelelor”, nu mai joacă la pariuri. Consideră că legea este „foarte bună” și e bucuros că s-au închis casele de pariuri din comuna pe care o conduce.
Din 2017, a câștigat aproape 930.000 de lei din pariuri.
Toma e din nou în fotoliul de primar al comunei după ce a obținut peste 80% din voturi.
Iulian Iacomi, orașul Lehliu-Gară
Iulian Iacomi e obișnuit cu funcțiile publice. Acum este primarul orașului Lehliu-Gară din Călărași, însă anterior a condus și Primăria Dor Mărunt. A fost, pentru câteva luni în 2017, deputat din partea PSD.
Conform declarațiilor de avere, pariurile făcute în 2018, 2022 și 2023 i-au adus 626 de mii lei, în timp ce banii încasați de la primăria au fost la jumătate.
Ne-a spus că pariază sportiv de când obișnuia să joace fotbal, însă nu frecventează păcănelele.
DNA l-a acuzat pe primarul oraşului Lehliu Gară de luare de mită în dosarul de corupție al preşedintelui suspendat al Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu. Iacomi ar fi primit aproape 260 de mii de euro pentru aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal care prevede construirea unei hale de producție a panourilor termoizolante. Acești bani nu apar în declarațiile de avere.
Primarul este suspendat din funcție din cauza problemelor penale și nu a vrut să comenteze despre acuzațiile procurorilor anticorupție.
Legea „păcănelelor” interzice sălile de jocuri de noroc în care sunt amplasate slot-machines în localitățile cu o populație sub 15.000 de locuitori și cere operatorilor aprobarea primăriei pentru a funcționa în zonele permise. Scopul legii este reducerea impactului negativ al jocurilor de noroc asupra comunităților mici și combaterea dependenței. Criticii consideră măsurile insuficiente pentru a combate dependența.