Garda Națională de Mediu (GNM) a cumpărat la sfârșitul anului trecut 271 de camere video de bord pentru mașinile cu care comisarii se deplasează în misiuni de inspecție și control.
Pentru fiecare cameră, GNM a plătit 5018 lei.
Am descoperit că firma care le-a livrat vinde același tip de cameră cu 1190 lei bucata pe eMAG.
Camerele au fost cumpărate cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul „Tranziția Verde”, componenta „managementul deșeurilor”.
DE CE E IMPORTANT: Banii din PNRR sunt fonduri publice europene care ar trebui să fie cheltuite eficient pentru reformele necesare redresării României după pandemia de COVID-19. Achiziția făcută de Garda Națională de Mediu ridică suspiciuni privind utilizarea banilor pentru că firma care a livrat camerele de bord la un preț semnificativ mai mare decât prețul de pe piață. |
Licitația pentru achiziția celor 271 de camere a fost lansată în septembrie 2023 și experții din domeniu consultați de noi susțin că ridică semne mari de întrebare.
Cum s-a făcut achiziția
La acel moment, Garda de Mediu aproxima că o să cheltuiască în jur de 11.800 de lei pentru o singură cameră. Adică cinci salarii minime nete.
Caietul de sarcini, unul dintre documentele cheie pentru lansarea unei proceduri de achiziție publică, conține un detaliu care le-a atras atenția experților. Și anume, specificațiile tehnice solicitate de Garda de Mediu în licitație sunt aceleași cu cele pe care le-au primit ca ofertă din partea ambelor firme care au participat la procedură.
Cu alte cuvinte, GNM a cerut de pe piața liberă exact aceleași camere video pentru care a primit oferte.
Potrivit documentelor din dosarul de achiziție, au depus oferte două firme.
D.O. Security a oferit varianta de cameră video Veho Muvi KZ-2 Drive Cam, cu card micro SD și alimentator auto, la prețul de 8.726 lei.
As Computer Craiova a oferit aceeași cameră, fabricată de același producător, dar la prețul de 5.018 lei.
D.O. Security Grup Pază și Protecție SRL a fost înregistrată în 2015 la Brașov și este deținută de Alina Paul. Se ocupă de protecție și gardă, iar conform Sicap.ai ( un website care monitorizează achizițiile publice) a câștigat până acum contracte cu instituții de stat în valoare de aproape 500.000 de euro. În trecut, în firmă a fost asociat și Radu Valentin Paul, fost consilier local la Brașov din partea PNL. În 2020 a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese, pentru că în perioada cât a fost consilier, soția sa a semnat un act adițional la un contract de servicii cu o instituție subordonată Consiliului Local Brașov. În 2021, Paul a migrat la PMP și s-a angajat la Metro ca lucrător comercial, conform presei locale. As Computer Craiova SRL, înființată în 1994 la Craiova, se ocupă de comerţul cu calculatoare, echipamente periferice şi software. Până acum a încasat din contracte publice aproape 1.7 milioane de euro. Este deținută de Carmen Crâng-Foamete și Dan Dumitrescu. |
Ambele oferte au fost declarate conforme, dar a câștigat As Computer Craiova SRL pentru că a ofertat camere cu preț mai mic.
Contractul a fost semnat pe 15 decembrie 2023.
Ce spun experții
Valeria Tudora, consultantă în achiziții publice cu o experiență de peste zece ani, a analizat caietul de sarcini și a ajuns la următoarea concluzie:
„Nu se întâlnește prea des o situație în care ofertanții să oferteze exact același produs cu exact aceleași caracteristici. Asta poate să ducă la ideea că cerințele din caietul de sarcini au fost stabilite astfel încât doar un anumit produs să le îndeplinească. Ar fi interesant să vedem punctul de vedere al unui specialist din domeniul IT care să analizeze cerințele privind caracteristicile tehnice și care ar putea să identifice mai clar dacă este vorba de o simplă coincidență sau de manipularea achiziției”, ne-a spus Tudora.
Un expert tehnic, specializat în zona produselor foto-video și IT, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a analizat și el caietul de sarcini. După ce a studiat oferta, acesta a precizat că, din punct de vedere tehnic, o parte din specificațiile caietului par făcute de neprofesioniști sau chiar copiate dintr-un prospect de produs.
„Indicarea unui tip de procesor e un pic ciudată, întrucât nu e un detaliu care să se reflecte direct în caracteristicile camerei. Nu toate camerele au indicate date tehnice despre procesor, iar acestea sunt irelevante, întrucât nu stabilesc doar prin ele însele un nivel de performanță. Softul care rulează pe acel procesor contează la fel de mult.
În plus «procesor de imagine» este o exprimare vagă și nu reiese dacă camera trebuie să aibă un procesor primar de control și flux de transfer și un al doilea de imagine: se mai cere și un accelerator grafic 2D, care pare să fie altceva decât procesorul camerei. Din punctul meu de vedere e o specificație irelevantă copiată de nespecialiști dintr-un prospect de cameră.
În răspunsul instituției se afirmă că s-a mai calificat o companie, care a prezentat un echipament identic, dar mai scump, ceea ce consolidează afirmația că specificațiile tehnice sunt copy-paste din specificațiile camerei. E posibil ca cea de-a doua companie să fi venit la înțelegere cu prima, pentru a asigura aparența de concurență”.
Pe de altă parte, expertul consultat de noi mai arată că specificațiile tehnice din caietul de sarcini indică un produs care poate fi folosit în condiții foarte specifice. De pildă, imaginile filmate cu camerele video au rezoluție bună doar la filmări făcute de aproape.
„O problemă de principiu cu această achiziție este că e greu de înțeles cum vor valorifica concret filmările. Unghiul de 140 de grade este foarte larg, mai larg decât camerele ultrawide regăsite de regulă pe telefon mobil (tipic 120 de grade). Acest lucru permite o observare la rezoluție a obiectelor din proximitate și o evaluare a ceea ce se întâmplă la depărtare – dar aici nu mai există rezoluție. De aceea aplicația principală a sistemului pare să fie filmarea din mers a altor autovehicule pe șosea de relativ aproape (2-20m). Transferul filmărilor va fi relativ greoi” mai arată expertul.
Practic, ce ne spune expertul este că este foarte probabil că niște amatori au făcut caietul de sarcini exact după specificațiile camerei ofertate, iar GNM știa exact ce urmează să cumpere, înainte ca licitația să aibă loc. Puteți citi analiza sa integrală a expertului, AICI.
Pe site-ul producătorului din UK, aceeași cameră are prețul de 250 de lire (1250 lei), și este livrată cu alimentator auto, fără card de stocare. Un card micro SD se vinde la noi în țară, în online, cu prețuri pornind de la 45 de lei.
Pe Amazon, americanii care au cumpărat sau utilizează același tip de cameră au lăsat recenzii negative:
„Abia pot citi plăcuțele de înmatriculare în filmările realizate în mijlocul zilei (…) Evitați această cameră de bord, este o risipă totală de bani.”
„Am primit această cameră cadou de la compania mea. În prima zi de utilizare, căldura soarelui a topit camera în timp ce era montată pe bord. Dacă nu a fost proiectată să fie folosită într-un loc unde poate fi expusă la soare, nu ar trebui să se numească dashcam. Mă bucur că nu am plătit-o”.
Ce spune Garda de Mediu
L-am contactat pe comisarul general al GNM, pentru a înțelege de ce a fost aleasă această ofertă și cum a fost realizat caietul de sarcini.
La telefon, Andrei Rudolf Corlan – comisarul general al GNM, cel care a și aprobat caietul de sarcini pentru camere, ne-a spus inițial că este de acord să răspundă la întrebări față în față, însă ulterior ne-a direcționat către serviciul de relații cu publicul al GNM.
De la relații cu publicul ni s-a transmis să facem o solicitare de informații publice. Am primit răspunsul după zece zile.
GNM justifică diferența mare de preț printr-o serie de servicii auxiliare, cum ar fi: garanție suplimentară de 36 de luni, piese de schimb (?!), instalarea și punerea în funcțiune a camerelor pe fiecare mașină, training online și service asigurat în termen de 24 de ore.
Practic, serviciile adiacente au costat aproape 4000 de lei, pentru fiecare cameră achiziționată.
„Acest caiet de sarcini a fost realizat în mod obiectiv și transparent, în condițiile în care potențialii ofertanți nu au contestat nici una dintre specificațiile documentului” se arată în răspunsul transmis de GNM pe care-l puteți citi integral AICI.
Un reprezentant al firmei câștigătoare, cea care vinde aceeași cameră pe eMAG la un preț de 1190 de lei, a explicat prețul de cinci ori mai mare cu aproximativ aceleași argumente:
„Realizarea acestui SLA (n.red Service-level agreement) implică costuri enorme cu un buffer masiv de echipamente și personal” ne-a transmis unul din asociații As Computer Craiova SRL. Găsiți răspunsul integral AICI.
Surse din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au confirmat că au primit camere de filmat și că sunt „niște chinezării”.